torsdag den 10. april 2014

Det Osmanniske rige

Det Osmanniske rige
1299 var Osmanner riget sin oprindelse i et Beylik, som var grundlagt af Osman 1. de var muslimer, og deres monarkisk med en kejser som statsoverhoved. Det var en slags ordning der ville til magten. ”Den høje port” var en betegnelse for regeringen der holdte til i Konstantinopel(Istanbul), som de havde erobret 1853. hvor lederne holdt til. Det osmanniske rige havde både indflydelse på vestlig politik, og hvilke søveje andre lande brugte, plus at alle varene som f.eks.krydderier skulle igennem. Den første betegnelse man hørte om tyrkere var i år 550 dengang var de normander, derefter har de arbejdet sig op.  Det osmanniske riges succes skyldes: disciplin, evne til at koordinere kavaleri (kunne ride på hest med våben.), og udnytte fjenders svagheder.  
I løbet af 18 hundrede tallet blev Europa meget industrialiseret og moderniseret, da osmannerriget ikke fulgte med, fik de ikke nogen anden del i det der blev forhandlet rundt omkring.

Efter at osman 1.  i 1301 besejrer en byzantinsk hær, slutter ghazier fra hele Anatolien sig til ham og kalder sig osmanli (osmannerne).
Osmanerne ville gerne være Islamistisk stormagt i hele verden. Ligesom de talrige kvinder i sultanens harem, som ligeledes var slaver og krigsfanger, skyldte de sultanen alt, og han forventede til gengæld betingelsesløs troskab af dem.
I Europa var holdningen til det tyrkiske storrige præget af en blanding af frygt og beundring.
Alle sultanens kvinder/slaver kæmpede alle om at blive sultanens øjesten. Kvinderne ville gerne være hans øjesten, så deres børn kunne få en lysende fremtid.
Vinderen var den kvinde, der fik sin søn gjort til sultan og hende som selv fik lidt magt. Taberen var hende der kunne se frem til en tidlig død, når den nye hersker fik alle sine fjender henrettet.
Dem som boede i det osmanniske rige var tyrkisktalende nomadefolk der kæmpede om magten i Lilleasien, efter mongolernes hærgen. Den mest succesfulde hærfører var Orhan, søn af Osman. Han blev anset som en reel trussel mod Det Byzantinske Rige, efter han havde erobret en del af Balkan. Det var Osmans slægt der sad på magten i imperiet.

i rigets storhedstid strakte det sig fra Balkan til mellemøsten. i årene 1299-1683 blevosmannerrigett ved med at udvide sig  

Osmannerrigets historie er kendetegnet ved tre vedvarende krige: 1) Balkan og Centraleuropa, hvor modstanderne var Serbien og Bulgarien, siden habsburgerne, 2) Middelhavet, hvor Venezia søgte at forsvare sine støttepunkter på søvejen til Levanten, og 3) Anatolien,(er i dag en del af del af Tyrkiet) hvor osmannerne søgte at eliminere muslimske rivaler.


Det osmanniskes rige opløsning skete pga. de hjalp tyskland i 1.verdenskrig, da det osmanniske rige var imod Rusland. Da Tyskland nu tabte 1. verdenskrig tabte det osmanniske rige også og det er grunden til det osmanniskes riges nederlag/opløsning i 1923.  

2 kommentarer:

  1. Armenians,Kurds,Austroloid (Papuas),Indians of India and probably Indians of USA they all all all are Kypchak Turks

    SvarSlet
  2. this site does not tell me wich country's there are in osmannerpalace

    SvarSlet